Vyberte si ten správný gril

Žádná zahradní párty se neobejde bez grilování. Jedná se sice o tradici, která se původně zrodila v Anglii, ale u nás už zdomácněla také. Proto, abyste mohli s grilováním vůbec začít, potřebujete ale gril. Nemusíte kupovat rovnou ten nejdražší. I v nižších cenových hladinách najdete kousky, které jsou po všech stránkách kvalitní. Na vás tak bude hlavně volba paliva. Grily totiž nefungují pouze na dřevěné uhlí, ale rovněž existují i elektrické, respektive plynové verze. A každá z nich má svá pro, ale i proti.
párky na grilu
1.      Klasika na dřevěné uhlí – rozhodně nejtradičnější typ grilu, na který nedá mnoho lidí dopustit. Důvod je prostý. Údajně mají pokrmy, které jsou tepelně upraveny pomocí briket nebo dřevěného uhlí, daleko lepší chuť. Ovšem to je pouze pověra. Bylo uděláno mnoho testů a ani jeden neprokázal, že by maso nebo zelenina dělané na dřevěném uhlí byly chuťově výrazně lepší než na elektrických či plynových grilech.
2.      Elektrické verze – elektrický gril je určený pro každého, kdo nechce dlouhé minuty čekat, až se rošt rozehřeje. Tento typ se prostě zapne a během pár chvilek už můžete začít maso upravovat. Elektrické grily mají tu výhodu, že se dají snadno používat na balkóně, třeba i v činžovním domě. Abyste si pochutnali na grilovaném steaku, nemusíte tak mít zahradu ani chatu. Nevýhodou těchto modelů však je poměrně velká spotřeba, která zvláště při zvýšených cenách elektrické energie, může být pro mnoho případných zájemců určující. Navíc se jedná o typ grilu, který se příliš nehodí pro venkovní použití.
grilované špízy
3.      Grily na plyn – grilování na plynovém grilu je velmi jednoduché, obdobně jako u elektrického typu. Stačí prostě zapnout a za chvíli se můžete dát do práce. Většina plynových grilů je však obecně výrazně draží než předešlé verze. Za to se však snadno udržují v čistotě a je možné je využít jak venku, tak i v interiéru.

Vyberte si ten správný gril
Ohodnoťte příspěvek